Wil je een bericht plaatsen?
Stuur een mail naar nieuws@DESTO-utrecht.nl

Lid worden, wijzigen of stopzetten? Ga naar de lidmaatschapspagina's

Aanmelden Nieuwsbrief

DESTO Sponsorportaal

DESTO Nieuws

KNVB Programma

Sportpark ‘De Vryheit’

Componistenlaan 1
3451 SX
VLEUTEN

Kaart
Routeplanner

Wedstrijdsecretariaat

Voor alle vragen rond competitie-, beker- en oefenwedstrijden kunt u een mail sturen naar het wedstrijdsecretariaat.

Het wedstrijdsecretariaat maakt wekelijks de planning voor de zaterdag. Daarbij proberen ze zoveel mogelijk rekening te houden met alle wensen. Dat zal niet altijd mogelijk zijn. De velden zijn vol bezet en de indeling is gebaseerd op de voorkeurstijden die voorafgaand aan het seizoen zijn vastgesteld. Op die manier past het allemaal net. Een wijziging betekent dan ook schuiven bij alle teams en dat is ongewenst.

Met enig regelmaat komen er vragen en opmerkingen over de veldindeling op zaterdag. DESTO is een breedte-vereniging. Dit betekent dat iedereen, ongeacht zijn of haar niveau, welkom is om bij DESTO te komen voetballen en wij al onze leden zoveel mogelijk gelijk willen behandelen. Dat betekent iedereen dezelfde trainingsmogelijkheden, hetzelfde materiaal en allemaal dezelfde verplichtingen. Voor de veldindeling op zaterdag maken we dus ook geen onderscheid naar niveau of team. We streven er naar alle teams evenveel voor als achter te laten spelen en dus geen teams ‘voor te trekken’ of te benadelen wat betreft de indeling op kunstgras of echt gras. Uiteraard zijn de restricties van de KNVB leidend, maar buiten die hanteren wij de regel ‘hoofdklasser of vierde klasser, beiden hebben recht op kunstgras, maar beiden zullen soms ook op veld 6 moeten spelen’. Een aantal teams spelen in de A-categorie, die teams moeten van de KNVB op omheinde velden spelen. Vandaar dat het eerste wel altijd op het hoofdveld speelt en niet op veld 4, 5 of 6.

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen aan het wedstrijdsecretariaat.
Klik op onderstaande vraag om het antwoord te tonen.

Ik krijg niet voldoende spelers op de been. Wat kan ik doen?
 1. Kijk eerst of je bij andere teams spelers kunt lenen.
 2. Vraag bij thuiswedstrijden aan het wedstrijdsecretariaat of er ruimte op de velden/in de kleedkamers is om die dag eerder of later te spelen; wellicht krijg je op een andere tijd wel genoeg spelers bij elkaar. Zie: Hoe kan ik een tijdwijziging aanvragen?
 3. Zoek contact met de tegenstander en kijk of je tot een andere datum kunt komen. Zie voor de regels die hiervoor gelden: Hoe regel ik een inhaalwedstrijd?
 4. Vraag een snipperdag aan bij het wedstrijdsecretariaat (dit kan niet voor bekerwedstrijden), maximaal 1 keer per seizoen. Zie onder: Hoe kan ik een snipperdag/baaldag aanvragen?
 5. Lukt dit allemaal niet, meld het dan aan het wedstrijdsecretariaat. Zij melden de situatie aan de KNVB, die uiteindelijk beslist over spelen en/of gevolgen.
Hoe kan ik een snipperdag/baaldag aanvragen?
NB: onderstaande geldt voor wedstrijden in de B-categorie en dat is bijna elk DESTO-team.

 1. Stuur het verzoek in een mailtje naar het wedstrijdsecretariaat. Vermeld datum, tijd, team en tegenstander.
 2. Het verzoek dient uiterlijk zondagavond 19:00 uur voorafgaand aan de wedstrijd binnen te zijn. Zo heeft het wedstrijdsecretariaat voldoende tijd om dit bij de KNVB aan te vragen.
  De KNVB zal de wedstrijd uitstellen en t.z.t. opnieuw inplannen.
 3. In de periode van start competitie tot en met het eerste volledige weekend van maart geldt een maximum van vrijstelling (de baaldag) van één wedstrijd per seizoen per elftal.
 4. Voor een bekerwedstrijd kan geen snipperdag/baaldag worden aangevraagd; de trainer/leider regelt dan zelf een inhaalwedstrijd. Zie onder: Hoe regel ik een inhaalwedstrijd?
 5. De KNVB zal de wedstrijd uitstellen en t.z.t. opnieuw inplannen.
Hoe regel ik een inhaalwedstrijd?

Bij een uitwedstrijd: zoek contact met het wedstrijdsecretariaat van de tegenstander. Zij zullen de verplaatsing verder begeleiden.

Bij een thuiswedstrijd:

 1. Zoek contact met de tegenstander en leg het hen voor.
 2. Informeer, zodra het contact is gelegd maar uiterlijk dinsdag voor 19:00 uur vóór de oorspronkelijke speeldatum, het wedstrijdsecretariaat dat je in gesprek bent met de tegenstander om tot een verplaatsing van de wedstrijd te komen. Het wedstrijdsecretariaat zal bij de KNVB aangeven dat de wedstrijd in overleg met de tegenstander naar een andere datum en tijd zal worden verplaatst.
 3. Zodra je met de tegenstander tot een nieuwe datum+tijd bent gekomen, neem dan wederom contact op met het wedstrijdsecretariaat.
  Het wedstrijdsecretariaat zal in overleg met de consul beoordelen of de wedstrijd op dat moment gespeeld kan worden. Belangrijkste vraag die hierbij moet worden beantwoord: is er al een andere wedstrijd op het hoofdveld gepland (te vinden in het wedstrijdprogramma of onder het kopje “Vriendschappelijk”). Verder speelt de kwaliteit van het hoofdveld een rol of er al dan niet gespeeld kan worden.
 4. Als niet op het hoofdveld gespeeld kan of mag worden, dan is er mogelijk ruimte op de trainingsvelden. Indien er trainingen van teams verzet moeten worden, dan kan dit enkel onderling met de teams geregeld worden. Zie voor een actueel overzicht van de trainingen op onze website.
 5. Na akkoord van de consul zal het wedstrijdsecretariaat de KNVB en de aanvrager informeren. De aanvrager kan het definitief bevestigen aan de tegenstander.
 6. Zie ook onder: Wat moet er allemaal worden geregeld voor een doordeweekse wedstrijd?

De KNVB regels:

Een competitiewedstrijd dient uiterlijk binnen 42 dagen na de oorspronkelijke datum gespeeld te worden. Voor bekerwedstrijden geldt dat deze vooruit gespeeld kunnen worden, of anders binnen twee weken na de geplande datum.Deze wedstrijden dienen officieel midweeks plaats te vinden. Vrije zaterdagen zijn ook een optie, maar komen niet vaak voor. Geef de nieuwe datum altijd door vóór de oorspronkelijke speeldatum.

Hoe regel ik een vriendschappelijke wedstrijd?

De DESTO regels:

Een vriendschappelijke wedstrijd kan alleen ingepland worden tijdens beker of inhaal of vrije zaterdagen. Op een zaterdag met een regulier competitie programma kunnen geen vriendschappelijke wedstrijden worden gepland.

Een vriendschappelijke wedstrijd is altijd onder voorbehoud: als er KNVB wedstrijden op dat tijdstip worden gepland gaan die voor en zal het wedstrijdsecretariaat contact met je opnemen. Vriendschappelijke wedstrijden doordeweeks worden op het hoofdveld gespeeld, mits er geen andere wedstrijden staan gepland.

Een vriendschappelijke wedstrijd moet uiterlijk dinsdag vóór 19:00 uur voor de gewenste speeldatum bij het wedstrijdsecretariaat worden aangevraagd.

Let op: afhankelijk van de staat van het veld, te verwachten weersomstandigheden en beschikbaarheid van veldverlichting (als dat nodig is), kunnen er mogelijk geen vriendschappelijke wedstrijden worden gespeeld!
Over elke doordeweekse wedstrijd wordt het wedstrijdsecretariaat geïnformeerd, ook die in overleg met de betreffende teams zijn geregeld op een trainingsmoment.

 1. Als je met de tegenstander een datum en tijd hebt bepaald, neem dan contact op met het wedstrijdsecretariaat. Het wedstrijdsecretariaat zal in overleg met de consul beoordelen of de wedstrijd op dat moment gespeeld kan worden.
 2. Na akkoord van de consul zal het wedstrijdsecretariaat terugkoppelen dat de wedstrijd gespeeld kan worden. Je kunt het dan ook bevestigen naar de tegenstander.
 3. Als het een doordeweekse wedstrijd betreft en er niet op het hoofdveld gespeeld kan/mag worden, dan is er mogelijk ruimte op de trainingsvelden. Indien er trainingen van teams verzet moeten worden die op het betreffende veld spelen, dan kan dit enkel onderling met de teams geregeld worden. (zie actueel overzicht trainingen op de website). Het wedstrijdsecretariaat wordt altijd geïnformeerd over de wedstrijd. Zie ook onder: Wat moet er allemaal worden geregeld voor een doordeweekse wedstrijd?
 4. Een vriendschappelijke wedstrijd voor de zaterdag (zie DESTO regels wanneer dit kan) zal opgenomen worden in het programma van de zaterdag, inclusief toewijzing van de kleedkamers.
Wat moet er allemaal worden geregeld voor een doordeweekse wedstrijd?

Een team dat een doordeweekse inhaal- of vriendschappelijke wedstrijd heeft georganiseerd (zie: Hoe regel ik een inhaalwedstrijd? Of: Hoe regel ik een vriendschappelijke wedstrijd?), dient rekening te houden met de volgende zaken:

 • Gebruik ‘eigen’ ballen
 • Stuur s.v.p. even een mail naar het Paviljoen in verband met beschikbaarheid van de kleedkamers
 • Het team moet zelf zorgen dat het veld wordt klaargemaakt (netten en cornervlaggen, die te vinden zijn in de kast in de ontvangstruimte van de Commissie van Ontvangst) en niet onbelangrijk: het team moet ervoor zorgen dat dit ook weer wordt opgeruimd
 • Er is géén commissie van ontvangst en er staat dus ook niet automatisch thee of limonade klaar
 • Het team zal zelf de tegenpartij moeten ontvangen en welkom moeten heten
 • Een 9×9 op het hoofdveld betekent ook dat de kleine pupillendoelen worden opgeruimd; dat is niet aan de kant schuiven, maar terugzetten op veld 2 of 3
 • Probeer s.v.p. zoveel mogelijk de doelgebieden te ontlasten bij het inspelen etc.
 • Denk aan het doorgeven van de uitslag: Hoe kom ik aan wedstrijdformulieren?
Hoe kom ik aan wedstrijdformulieren?

Wedstrijdformulieren zijn niet (meer) nodig. Op de speelzaterdagen wordt het (digitaal) geregeld via de Commissie van Ontvangst. Voor doordeweekse wedstrijden, kun je de uitslag doorgeven aan de TC Jeugd of TC Senioren. Zij zorgen dan voor de verdere verwerking.

Hoe kan ik een tijdwijziging aanvragen?

Mocht het lastig zijn om spelers op de been te brengen of spelers te lenen, dan kan het wijzigen van de aanvangstijd van de wedstrijd soms uitkomst bieden.

 1. Neem contact op met het wedstrijdsecretariaat om te laten bepalen of er nog ruimte op de velden en in de kleedkamers is.
 2. Als het wedstrijdsecretariaat dit bevestigt, dan zal de tijdwijziging door het wedstrijdsecretariaat worden doorgevoerd.
 3. Als het verzoek tot tijdwijziging te laat binnen komt (zie de regels hieronder), dan zal dit eerst moeten worden afgestemd met de tegenstander. Daarna kan de tijdwijziging pas worden aangevraagd bij de KNVB.

De KNVB en DESTO regels:

Het wedstrijdsecretariaat kan zelf tot acht dagen voor de wedstrijddag de tijdwijziging doorvoeren. Dit betekent, vanwege de praktische verwerking, dat verzoeken tot tijdwijziging uiterlijk woensdagavond 19:00 uur (10 dagen voor de speeldatum) kunnen worden aangevraagd. Zo heeft het wedstrijdsecretariaat juist voldoende tijd om dit te regelen.
Alleen bij hoge uitzondering worden nog tijdwijzigingen behandeld die na genoemd moment worden aangevraagd. Het verzoek dient dan uiterlijk maandagavond voorafgaand aan de wedstrijd binnen te zijn én te zijn afgestemd met de tegenstander. Zo heeft het wedstrijdsecretariaat voldoende tijd om dit bij de KNVB te verzoeken en te verwerken in de veld- en kleedkamerplanning.

Wat doe ik als een uitslag nog niet of niet juist bij de KNVB bekend is?
Het kan zijn dat een uitslag van een wedstrijd nog niet of verkeerd in de standen is opgenomen. Gaat het om een thuiswedstrijd, meld het dan aan het wedstrijdsecretariaat. Betreft het een uitwedstrijd, kaart dit dan eerst aan bij het wedstrijdsecretariaat van de tegenstander. Krijg je binnen een redelijke termijn geen of een negatief antwoord, meld het dan bij het DESTO-wedstrijdsecretariaat.
Hoe kom ik erachter of een wedstrijd is afgelast?

De algemene KNVB bron is voetbal.nl. , o.a. beschikbaar als app (voor smartphone of tablet), of elders te vinden via deze website. Landelijke KNVB afgelastingen zijn te vinden op teletekst pagina 603. Bijna alle teams spelen in WEST 1 categorie B. Voor wat betreft de club- of veldafgelastingen: de beslissing hiertoe wordt meestal de ochtend van de wedstrijddag genomen, rond 8:00 uur. Vervolgens communiceert de club hierover op voetbal.nl en/of deze website.