DESTO kunstgras bevat geen SBR rubbergranulaat

In de media (n.a.v. een uitzending van Zembla op wo 5 oktober en wo 15 februari jl) is op dit moment de discussie over SBR rubber granulaat voor kunstgrasvelden gaande. Daar zijn wij ook erg van geschrokken. Op de site van de KNVB is het hele dossier gebundeld.

De meest recente uitzending van Zembla http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/381521/Zembla.html

Uit contact met de gemeente Utrecht is gebleken dat onze 2 kunstgrasvelden dit materiaal gelukkig niet bevat. Mochten er belangrijke ontwikkelingen zijn dan zullen we deze uiteraard met u delen.

Onderstaand het officiële bericht van de gemeente Utrecht:

Utrecht, 6 oktober 2016
Geacht bestuur,
Naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA gisterenavond willen we u graag informeren over de situatie in Utrecht. In bijgevoegd overzicht (waar DESTO niet in staat) ziet u bij welke kunstgras voetbalvelden en trainingsveldjes nog het rubbergranulaat op basis van autobanden is toegepast.
Vanaf 2006 wordt door de gemeente  voor voetbalvelden het product rubbergranulaat op basis van autobanden niet meer gebruikt, maar het product TPE (geproduceerde kunststof korrel). Het product TPE heeft niet als basis autobanden en wordt door de gemeente als een goed alternatief gezien voor rubbergranulaat.
Bij de voetbalvelden met het product rubbergranulaat zal bij renovatie en vervanging het product TPE gebruikt worden. Voor 2017 en 2018 is in ieder geval budget gereserveerd voor vervanging en renovatie van acht velden. We zullen op korte termijn inzicht geven welke velden wanneer op de planning staan om gerenoveerd te worden.
Kan er nog steeds op deze velden gevoetbald worden?
Ja, we sluiten daarbij aan op het advies van de KNVB. Op basis van de huidige informatie en onderzoeken van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu is er op dit moment geen aanleiding om per direct het voetballen op deze velden te stoppen. Wel zullen we zoals gemeld in de brief aan de Raad goed volgen wat het gesprek met het RIVM oplevert en het Europese onderzoek.
Voor verdere informatie en achtergronden zie ook de berichtgeving van de KNVB:
– KNVB: bevindingen Zembla zorgvuldig bekijken
– Kunstgras en rubbergranulaat: Vragen en Antwoorden.